חדשות ואירועים

חזרה >

דיגיטציה ברצפת הייצור - מאמר

רצפת הייצור היא הלב הפועם של כל מפעל. הטמעה נכונה של מערכת דיגיטציה של רצפת הייצור יכולה לסייע למפעל לזהות צווארי בקבוק, לשפר תהליכים, להגביר את הפיריון – וגם לתרום לרווחת העובדים.
20/03/2023

לחולל שינוי גדול באמצעות דיגיטציה של רצפת הייצור

מהפכת התעשייה החכמה, או "תעשייה 4.0", הביאה לתוך עולם התעשייה המסורתי טכנולוגיות מתקדמות מתחומי הרובוטיקה, מדפסות תלת-מימד, חיישנים ואוטומציה, בינה מלאכותית, אינטליגנציה עסקית ועוד. לשם פשטות, ניתן לכנות את מכלול הטכנולוגיות הללו "דיגיטציה". הטכנולוגיות הללו משנות את עולם התעשייה המסורתי באופן מהיר ודרמטי – ומביאות, בשורה התחתונה, להתייעלות וגידול בפריון.

במפעלים רבים, הטרנספורמציה הזו מביאה לחיסכון בכוח אדם. ואולם, היא גם משנה את מהות ואופי העבודה של העובדים במפעל: העובדים במפעל הדיגיטלי נושאים הרבה יותר אחריות ונדרשים לכישורים השונים מכישורים של עובדי ייצור במפעל מסורתי. הם צריכים להפעיל ולטפל במערכות מתקדמות, ולדווח באופן שיטתי על פעולות ותקלות, וזאת מאחר שהתלות של המפעל בכל מערכת היא גדולה, ועלות השבתה של מערכת כזו עבור המפעל היא גבוהה.

דיגיטיזציה של רצפת הייצור

דיגיטציה היא שינוי תפיסה

דיגיטציה של מפעלים מתרחשת בקצב שונה בין מפעל למפעל. במפעלים חדשים שנבנים, קל יותר לאמץ ולהטמיע את הטכנולוגיות החדשות, בעוד שבמפעלים קיימים האתגר גדול יותר, מאחר שהם צריכים להתמודד עם ציוד ומכונות קיימים, עם נהלים והרגלים קודמים, הכשרת כוח אדם שאינו בהכרח מיומן בטכנולוגיות החדשות, מה גם שהדבר כרוך בהשקעות הון גדולות וסיכון לא מבוטל. כמו כן, חלק מהמפעלים בנויים לייצר לפי הזמנה, עם כמות קטנה לכל אצווה (אשכול / מקבץ) ושונות בין הזמנה להזמנה. מפעלים אלו, בייחוד, מוטים לייצור על ידי עובדי יצור, והכנסת טכנולוגיות חלופיות מורכבת יותר.

כך למשל, במפעלים עתירי תהליכים ממוכנים ואוטומטיים לרוב מוטמעות מערכות לניהול הביצועים ברצפת הייצור (MES – Manufacturing Execution Systems), אשר יודעות לאסוף נתונים מהמכונות עצמן ולדווח על הכמויות המיוצרות כמו גם על עצירות ותקלות. לעומת זאת, ישנם מפעלים רבים, כמו למשל מתחום ההרכבה, אשר חלק גדול מהתהליכים עדיין מבוצע באופן ידני על ידי העובדים עצמם.

כאן חשוב להדגיש, כי נתונים הם הבסיס המאפשר למפעל להתייעל, לבחון באופן מושכל תהליכים ולהכניס חדשנות בתפעול. לעומת זאת, שיחות בווטסאפ או בטלפון, ואפילו רישום באקסל, אינם שקופים לארגון, לא נאגרים בהיסטוריה ולא מנותחים לשם זיהוי מקור תקלה והתייעלות. הכנסת מערכות דיגיטציה מייצרות שקיפות ומאפשרות עקיבות וחיזוי של אירועים. מעבר לכך, הן מאפשרות תכנון משימות למחלקות ולעובדים, בחינה בזמן אמת של הביצוע מול התכנון, זיהוי עצירות המעכבות את לוח הזמנים, והסלמה של אירועים במקרה של אי עמידה בזמני תקן. המערכות הללו מאפשרות לנטר את עלותו של כל פרויקט ופרויקט, להקצות זמני עבודה לכל עובד לפי משימות, ולזהות התניות (קורלציה) בין תהליכים וחיזוי תקלות ועצירות הנובעות מכשלים בתהליך.

לא בכדי מפעלים שהטמיעו מערכות דיגיטציה לעובדים דיווחו על שיפור בפריון של כ-30%. על כן, למרות האתגר, מפעלי תעשייה חייבים לאמץ את דפוס החשיבה וההתנהלות של שינוי מתמיד לכיוון של דיגיטציה של המפעל, וזאת כדי להישאר רלוונטיים בעולם תחרותי שנע במהירות. הדיגיטציה צריכה להביא לשינוי תפיסתי, ממפעל שמקבל החלטות באופן אינטואיטיבי, למפעל שפועל על סמך נתונים, מדדים ויעדים.

professional-technician-sitting-control-room-monitoring-process-petrochemical-plant

דיגיטציה של רצפת הייצור: המפתח לשיפור הפיריון

הבה נתמקד בהיבט שבו מפעל יכול, באמצעות דיגיטציה, לעשות את השינוי המהיר והמוחשי ביותר, עם החזר על ההשקעה (ROI) הגבוה ביותר ותוך נטילת סיכון מינימלי יחסית: דיגיטציה של תהליכי התפעול ופעולות העובדים ברצפת הייצור.

כיצד זה עובד?

ראשית, מערכת דיגיטציה המשמשת עובדים צריכה להיות נוחה וידידותית לעובד. חשוב לזכור כי לעובד ברצפת הייצור אין סביבה משרדית נוחה עם מחשב קבוע. לרוב, במסגרת עבודתו, הוא צריך להיות נייד ולנוע בין עמדות שונות ברחבי רצפת הייצור. לכן, חשוב שכלי הדיווח שלו יתבסס על מכשיר נייד, כטלפון חכם או טאבלט. ממשק המשתמש של היישום צריך להיות מותאם לסביבת עבודה עמוסה, המידע הנדרש צריך להיות מינימאלי, ניתן לבחירה מרשימה, קל לזיהוי ואינטואיטיבי. את המכשיר ניתן להגביל לשימוש ביישום הייעודי במקומות שבהם חשוב למנוע הסחת דעת העובדים. חשוב שהיישום יותאם לשפות האם של עובדי המפעל, לרבות ערבית ורוסית. ניתן גם לעשות שימוש בהוראות קוליות במידת הצורך.

דיגיטיזציה של רצפת הייצור

מנהלים רבים חוששים שהעובדים לא ישתפו פעולה עם הכנסת הטכנולוגיה. ואולם נהפוך הוא, ממחקרים ומניסיון של עשרות מפעלים, עולה כי העובדים מאמצים בשמחה טכנולוגיה שמביאה להתייעלות ופוטרת אותם מהצורך לדווח על גבי דפי נייר. יתרה מזאת, ככל שהתהליכים הללו מקלים את שגרת העבודה, כך מתחזקת תחושת השייכות שלהם לארגון.

יחד עם זאת, כדי שתהליך הדיגיטציה יצליח, המפעל צריך לשנות דפוסי חשיבה קיימים. תשומת לב המנכ"ל והנהלת המפעל חייבת להיות מסורה לתהליך. העובדים עצמם צריכים להבין את חשיבות השינוי ואת היתרונות שהשינוי יביא לאופן העבודה שלהם בפרט ולמפעל בכלל.

לראות את המפעל מחדש

ההקמה של התהליך נעשית בדרך כלל על בסיס תהליך קיים. בחלק מהמפעלים, שבהם עדין אין מדדים מוגדרים, נדרשת ההנהלה להגדיר זמני תקן למשימות ופעולות. זמני התקן מאפשרים לבחון עמידה ביעדים והתייעלות לאורך ציר הזמן. היישום לא דורש תכנות ומאפשר הקמה מהירה תוך שעות ספורות. תהליך ההקמה המהיר מאפשר גמישות לשינויים. חשוב גם לציין כי התהליכים אינם מקובעים ויש לבצע עדכונים ושינויים. שינויים והתאמות ניתנים לביצוע בקלות לאורך כל חיי המערכת.

המידע שנאסף מוזן למערכות בינה עסקית ואינטליגנציה מלאכותית. מערכות אלו מאפשרות לנתח כמות גדולה של נתונים, שבלעדיהן יהיה קשה יותר לעשות זאת באופן אינטואיטיבי, וכן לבחון התניות בין תהליכים, לדוגמה, האם יש עלייה או ירידה במספר המוצרים הפסולים כאשר משתמשים בחומר גלם מספק א'. במערכת הדיגיטלית, המידע מוצג באופן גרפי ברור שמאפשר קבלת החלטות מושכלת, מהירה ובזמן אמת.

המערכת של Briefery

דוגמה למערכת כזו היא המערכת של Briefery, המספקת כלי בר קיימא לדמוקרטיזציה ודיגיטציה של תהליכים במפעל, וחיבור בין עובדים, מכונות ומערכות מחשוב לצורך שקיפות, עקיבות וחיזוי בזמן אמת.

המערכת נותנת מענה משלב קבלת ההזמנה ועד שלב האספקה ללקוח, נותנת כלי גמיש וזמין שניתן להתאימו לכל תהליך במהירות. הכלי נבנה במיוחד לעובדי יצור ועל כן הוא מבוסס על מכשירים ניידים כמו טלפון חכם או טבלט, הנגישים יותר לעובדים. במקביל, הוא זמין גם בגרסת מחשב לעובדי המשרד. המערכת מספקת לוח בקרה לניהול המפעל בזמן אמת – והכול דרך המכשיר הנייד.

ד"ר אורי בן-חנן סמנכ"ל הטכנולוגיות של המכון לייצור מתקדם מציין את השיתוף עם המכון לייצור מתקדם, במסגרתו בריפרי משתתפת בהדרכות למובילי חדשנות בתעשייה, וביצעה מספר פרוייקטי דיגיטציה עם מפעלים שעברו תהליך אבחון ומפת דרכים עם המכון לייצור מתקדם, כדוגמת החברות אלקטרוטרם, אולטרהפלסט, ר. גיי. אם ועוד.

לשם הדוגמה, אלקטרוטרם היא חברה ותיקה שמתמחה בייצור תנורים לתעשייה. אחת מהמלצות המכון לייצור מתקדם היתה לשפר את מידת העקיבות אחרי שלבי הייצור, ומתוקף זאת הציע המכון לחברה להטמיע את המערכת של בריפרי.

בבחינת תוצאות התהליך, אלקטרוטרם דיווחו כי המערכת של בריפרי סיפקה תמונת ראי דיגיטלית של כל המחלקות ותהליכי הייצור, ותרמה לשילוב העובדים בתהליכי המפעל על ידי שימוש באפליקציה סלולרית. כמו כן, היא הציגה לוחות בקרה בזמן אמת, אשר מאפשרים עקיבות של רצפת הייצור ויכולת זיהוי חריגים וצווארי בקבוק. כתוצאה מהשיפורים הללו, צומצמה החריגה מתקציב השעות לייצור תנור מ-10% לפחות מ-4%, דבר המיתרגם לחיסכון של אלפי דולרים לכל תנור. בשורה התחתונה, המערכת הביאה לתקצוב ותמחור מדויק יותר והגדלת הרווחיות.

electrotherm

אודות בריפרי

בריפרי, המתמחה בדיגיטציה של רצפת הייצור, צמחה באקוסיסטם של כרמיאל. היא השתתפה בתוכנית מאיץ הגליל, והייתה חברה בחממת I4vally  הפועלת מכרמיאל. החברה מתמקדת במיזמים לתעשייה ועובדת בשיתוף פעולה עם המכון לייצור מתקדם. מנכ״ל בריפרי הוא דויד אקרמן. בעברו מנכ"ל החברת-בת של חברת סרגון (Ceragon) בארה"ב ומנכ"ל ITS Telecom, יצרנית של מוצרים לשוק הטלפוניה.

עריכה לשונית וספרותית: יוחאי שוויגר.

למאמרים נוספים בייצור מתקדם עקבו אחרי עמוד הלינקדאין והפייסבוק של המכון.

או הירשמו לקבלת הניוזלטר שלנו בכתובת Otniel.r@advm.org.il

 

 

דוד אקרמן
מנכ"ל חברת Brifery
ד"ר אורי בן חנן
סמנכ"ל טכנולוגיות של המכון לייצור מתקדם, חבר סגל במחלקה להנדסת מכונות במכללה האקדמית להנדסה בראודה, מתמחה בנושאי בקרה ומכטרוניקה. uri.b@advm.org.il
חזרה >

תפריט נגישות