חדשות ואירועים

חזרה >

טרנספורמציה דיגיטלית: מפת דרכים להצלחה

המכון לייצור מתקדם ליווה מאות מפעלים בישראל בדרך ליישום מוצלח של טרנספורמציה דיגיטלית, שהובילה לשיפור בפיריון. המפתח הוא לפעול לפי תוכנית סדורה, המשרתת את היעדים העסקיים, ולדעת לאמוד את השינוי במספרים
04/09/2023

 

בעידן שבו עולם התעשייה משתנה בקצב מסחרר, טרנספורמציה דיגיטלית אינה ברירה אלא צו השעה. כיום, הכול מכירים בפוטנציאל הרב הגלום במהפכה, אך האתגר הוא לדעת לאמוד בצורה מוחשית את התועלות שהיא מניבה, ולהבטיח יישום מוצלח שתואם את היעדים העסקיים. בניית אסטרטגיה מוצקה ומפת דרכים סדורה של טרנספורמציה דיגיטלית, זהו המצפן שמכווין את החברה בדרך למימוש מלא של המהפכה הטכנולוגית.

טרנספורמציה דיגיטלית אינה מסתכמת בהטמעה של טכנולוגיה, אלא בעיצוב מחדש של פניו של העסק, שינוי מהיסוד של המערך התפעולי, ומתן ערך רב יותר ללקוח. המסע המורכב הזה כולל לא רק מרכיבים טכנולוגיים, הוא מחייב הבנה מעמיקה של האופן שבו טכנולוגיה ותהליכי עבודה פועלים ככלים שלובים. דרכי פעולה מיושנות מפנות את מקומן לטובת צוותי עבודה מגוונים שמשלבים ידיים לקידום החדשנות. קשב לחששות העובדים וטיפוח עבודת צוות הם מרכיבי מפתח במסע לעבר השינוי.

לדבר במספרים

הטרנספורמציה הזו משנה את מגזר הייצור מהייסוד, וזה מתבטא בחיבור בין נכסים, רתימת מידע לצורך קבלת החלטות מושכלת, ומדידה קפדנית של ביצועים. הגישה הזו מספקת מסגרת חשיבה הוליסטית בכל הנוגע לביצועים של נכסים תפעוליים, צווארי בקבוק בייצור, איכות מוצר וניצול כוח אדם. ועם זאת, טרנספורמציה דיגיטלית אינה נשענת רק על איסוף דאטה, כי אם על טיפוח הוליסטי של היכולת להסתגל לשינויים ואימוץ חדשנות.

האתגר האמיתי טמון ביכולת לאמוד את הערך המוחשי של טרנספורמציה דיגיטלית, וזאת מאחר שאילוצי תקציב פעמים רבות מעכבים את ההתקדמות ומחייבים חישוב ברור יותר של ההחזר על ההשקעה. הבנת הערך של טרנספורמציה דיגיטלית אינה מסתכמת רק באומדנים ברמת המיקרו, אלא היא חייבת להביא בחשבון את האסטרטגיה העסקית הכוללת. יש לאמץ הסתכלות של שינוי המוביל לתוצאות, ולהכפיף את היישום ליעדים העסקיים.

חברות יכולות לאמץ את "מדד הבשלות של תעשייה 4.0" (Industrie 4.0 Maturity Index), מתודולוגיה סדורה אשר ממירה את תהליך הטרנספורמציה הדיגיטלית לגישה שיטתית ועסקית, ומסייעת לממש את הפוטנציאל הגלום בדאטה כאשר הוא משמש אותנו להשגת יעדי התקדמות. השילוב של חזון ופעולה הוא המפתח להצלחה של יוזמות של שינוי.

השינוי שחולל המכון לייצור מתקדם בתעשייה בישראל

כאן נכנס לתמונה המכון לייצור מתקדם. המכון, שתומך ביותר מ-300 מפעלי ייצור בישראל, מגבש עבור מפעלים תוכניות פעולה סדורות ליישום תהליכי "תעשייה 4.0", במטרה להגביר את הפיריון שלהם. מאמץ זה הניב יותר מ-400 פרויקטים, כאשר כ-65% מתוכם התמקדו בטרנספורמציה דיגיטלית. הפרויקטים הללו נגעו במגוון היבטים, מדיגיטציה של רצפת ייצור, מערכות MES, שדרוג ERP, מערכות תכנון ולו"ז, מערכות MRP, ועוד. ואולם, ההשפעה של המכון חורגת מעבר לפרויקט כזה או אחר – הוא משנה את פניה של התעשייה בישראל וממחיש את החישבות של טרנספורציה דיגיטלית.

כדי להוציא לפועל בהצלחה טרנספורמציה דיגיטלית, חשוב להגדיר יעדים מדידים להצלחה ואת התוצאות שברצוננו להשיג. כך למשל, נוכל להסתמך על מדד "ניצולת מכונות כוללת" (OEE) כדי להוביל לשיפור ביעילות התפעולית, או למדוד שיפור באיכות המוצר וצמצום הפגמים על ידי מדד "First Pass Yield" (כמות היחידות היוצאות מתהליך הייצור ביחס ליחידות הנכנסות). נתונים כמו עלות יחידה מיוצרת, זמני ייצור או צריכת אנרגיה יכולים לסייע לנו לחסוך בעלויות ולנצל משאבים בצורה אופטימלית, וכן הלאה.

חברות שהצליחו ליישם טרנספורמציה דיגיטלית לרוב מגיעות לעמדת הובלה בתעשייה, יודעות לאמץ טכנולוגיות חדשות מהר יותר, מגבירות את מעורבות העובדים ומשפרות את שביעות רצון לקוחותיהן.

בסקר שערכה פירמת הייעוץ Tefen בקרב כ-500 מנכ"לים, יו"רים וסמנכ"לים בחברות תעשייתיות, השיבו המנהלים כי התחומים שבהם חסר להם הכי הרבה ידע, הם אסטרטגיה וחדשנות (39%). רוב מוחלט של המפעלים אוספים דאטה באופן מלא או חלקי, אולם רק 15% מנתחים אותו ומיישמים, 55% מנתחים אבל לא מיישמים, ו-30% לא מנתחים ולא מיישמים. עוד לפי הסקר, כיום, 52% מהמפעלים מיישמים אלמנטים של תעשייה 4.0, בהשוואה ל-39% ב-2019. עם זאת, 73% מהמפעלים מיישמים חדשנות באופן חלקי בלבד, ורק 21% מיישמים באופן מלא.

לצד כל האתגרים, סקר שערך המכון לייצור מתקדם בקרב כ-100 מפעלים העלה הישג מזהיר וסיבה לאופטימיות: המפעלים הצליחו לרשום שיפור של 16.9% בפיריון תוך שנתיים בין השאר גם בזכות טרנספורמציה דיגיטלית משמעותית.

לסיכום, חברות השואפות לבצע בהצלחה טרנספורמציה דיגיטלית חייבות לעשות זאת לפי אסטרטגיה ותוכנית פעולה סדורות. לא מדובר רק באימוץ טכנולוגיה, אלא במיזוג של תהליך השינוי לתוך היעדים העסקיים. גישה כזו תבטיח כי טרנספורמציה דיגיטלית לא תישאר בגדר סיסמה, אלא תוביל למסלול של צמיחה ולעמדת הובלה בתוך עולם חדש של תעשייה.

*מקור: קבוצת הייעוץ "תפן", המכון לייצור מתקדם

________________________________

לקבלת מאמרים נוספים בייצור מתקדם הירשמו לניוזלטר החודשי שלנו,

או עקבו אחר עמוד הלינקדאין והפייסבוק של המכון.

 

 

מירב גרוסמן
מירב גרוסמן, מנכ"לית המכון לייצור מתקדם, מהנדסת מערכות מידע בוגרת הטכניון ובעלת MBA בהתמחות בניהול טכנולוגיה מאוניברסיטת תל אביב, בעלת ניסיון של 30 שנות ניהול בתעשייה היצרנית בחברות גלובליות, ב-3 השנים האחרונות מלווה ארגונים בתהליכי טרנספורמציה דיגיטלית ויישום תעשיה 4.0.
חזרה >

תפריט נגישות