חוסן (resilience)- הוא ההבנה שלא ניתן להפריד את היופי של החיים משבריריותם (התאהבות שעלולה להסתיים בשברון לב, התמודדות על תפקיד או מסלול לימודים נחשק שלא תמיד צולחים, הקמת עסק ובית בישראל תוך לקיחת סיכון של אובדן) . אדם בעל חוסן לא מסתגר מהחיים, אינו נמנע מלעשות ולטעות – אלא לוקח סיכונים, עושה טעויות ולומד מהם. נופל וקם. למעשה מהמורות החיים הכרחיות ליצור חוסן- ההתמודדות עם הקשיים מייצרת אצלנו את היכולת להכיל ולצמוח מאתגרים.
פדה משתמשת בדימוי הקפיץ, שברכב משמש כבולם זעזועים למנוע נזק לשלדה, ובחוט השדרה שלנו -הרווח בין החוליות ונוזל השדרה, מרכך את מכת הנחיתה על הרגליים, למניעת זעזוע מוח. כך קפיץ החוסן משמש כבולם זעזועים בינינו לבין אירועי החיים – והאתגר שלנו לאפשר לקפיץ לשמור על גמישותו ולשמן אותו, כדי שיוכל להמשיך לשמור על הנפש ויכולת התפקוד שלנו -בין מהמורה, למהמורה.
כאשר המהמורה גדולה מדי, יש צורך בכלים ממעלה שנייה.
חלק מהצוותים מותשים מעומסי העבודה החיונית בתקופת הקורונה, למול עצמאיים או עסקים לא חיוניים שרק לאחרונה הרימו ראש כלכלית.
אך הבשורה הטובה היא שצלחנו את הקורונה, שהעבירה אותנו "חינוך שוק", כך שלמדנו לסגל גמישות, מהירות תגובה (למצוא מקורות פרנסה חלופיים או ארגונית – נערכנו מבחינת תשתיות, אוטומציה והרגלי עבודה מרחוק). ומי שטרם -קיים מאגר ראוי ללמוד ממנו ואין צורך ל"המציא את הגלגל".
הצלחות ממשברים קודמים, הם חלק מהחוסן שאנו יכולים לגייס כעת – ואכן אנו עדים ב-פ.ד.ה שמהירות התגובה ויכולת ההתאוששות של ארגונים ועסקים רבים, מהירה ממשבר הקורונה, למרות שבמגוון רבדים, המשבר הנוכחי כואב בהרבה.
מה שמשותף לכל הצוותים – זה הצורך בוודאות שהם שייכים לארגון מתפקד, שיספק פרנסה בתקופה המלחמה ולאחריה, ארגון שהם יכולים להישען עליו, וגם אם הם מתקשים כעת – הם צריכים מנהיגות שרואה אותם, מכילה, ותוך גמישות בונה איתם תוכנית פעולה אפשרית עבורם, לחזור לעשייה – שתשמור על החוסן האישי שלהם ובהמשך גם על החוסן הכלכלי שלהם ושל המשק.ודאו שאתם בקשר עם כל אחד ואחת מאנשיכם. הפגינו אכפתיות ודאגה, היו משענת. לחלקם אין מקום אחר לדבר, הם מוצפים, דואגים ומרגישים שהעולם קרס עליהם.
כיצד לנהל את הקשר השוטף עם האנשים שלכם, תוך מנהיגות שרואה אותם וערה גם ליכולותיכם ויכולות הארגון: