חדשות ואירועים

חזרה >

שרשרת אספקה - מגמות וחידושים לשנת 2023

המודלים המסורתיים של שרשרת האספקה אינם מתאימים עוד בכדי לתמוך ביעדים התחרותיים. במאמר זה, נבחן מספר מגמות וחידושים המעצבים את שרשרת האספקה בהווה ובעתיד.
17/07/2023

 

ניהול שרשרת האספקה עובר מהפכה של ממש בשנים האחרונות. מטכנולוגיות של נראות ושקיפות, דיגיטציה, אוטומציה, ועד אימוץ מודלים לניהול סיכונים ותכנון היצע וביקוש. שימוש נכון בכלים אלו ישפרו את שרשרת האספקה בארגון שלכם ויקנו לו גמישות ויתרון תחרותי בסביבה העסקית המשתנה.

שינויים חסרי תקדים חלו בשנים האחרונות בעולם ניהול שרשרת האספקה. ואולם, מטרת-העל של כל מנהל שרשרת האספקה נותרה זהה: לספק מוצרים בצורה יעילה ולשביעות רצון הלקוח.

כבר כיום ובהסתכלות לעתיד, ברור כי המודלים המסורתיים של שרשרת האספקה אינם מתאימים עוד כדי לתמוך ביעדים התחרותיים. כאן מתחדד הצורך באימוץ חדשנות וטכנולוגיות מתקדמות במגוון תחומים.

במאמר זה, נבחן מספר מגמות וחידושים מרכזיים שמעצבים את שרשרת האספקה הגלובלית, בהווה ובעתיד.

ראשית, מהי "שרשרת האספקה"? ובכן, לפי הגדרת האיגוד הבינלאומי לניהול שרשרת אספקה (ASCM/APICS), "שרשרת אספקה" היא מערכת של ארגונים, אנשים, טכנולוגיות, פעילויות, מידע ומשאבים המעורבים בהעברת חומרים, מוצרים ושירותים מספק החומרים המקורי של היצרן, לאורך כל תהליך הייצור, ועד ללקוח הסופי.

שרשרת האספקה ניתנת לחלוקה לתחומים הבאים: תכנון, רכש, ייצור, אספקה, והחזרה, או באנגלית: Plan, Buy, Make, Deliver and Return.

תמונה 1: מבנה שרשרת האספקה התעשייתית.

בסקר שערכנו בתחילת 2023 בחברת GlowBall, המספקת שירותי ייעוץ בתחום ניהול שרשרת אספקה, בקרב 63 אנשי שרשרת אספקה בארץ ובעולם, נשאלו המשתתפים, "באילו תחומים יש צורך או פוטנציאל לחדשנות?" (תמונה 2).

הנושאים העיקריים שעלו כנקודות לחדשנות הינם הבסיס למאמר זה.

נראות ובקרת תהליכים לוגיסטיים

רבות מנקודות התורפה במנגנוני שרשרת האספקה הומחשו היטב במשבר הקורונה. במהלך תקופת המגפה, נוצר כאוס בכל הנתיבים הלוגיסטיים. חברות התובלה איבדו את השליטה על מיקומם של המשלוחים – ולספקים לא הייתה אפשרות לתת מענה ללקוחותיהם.

המצב שאליו נקלע העולם הלוגיסטי חידד את הצורך בנראות (Visibility) של שרשרת האספקה לרוחבה. כיום, ישנן טכנולוגיות המספקות שקיפות מקצה לקצה, דבר המאפשר לארגונים לקבל מידע על הימצאות המשלוחים ולעקוב אחרי המוצרים בכל שלב בשרשרת האספקה. נראות היא מימד קריטי המשפר את יכולות ניהול המלאי ומאפשרת לתת מענה לדרישות הלקוחות לקבלת מידע מדויק ולמשלוח מהיר.

בנוסף, טכנולוגיית בלוקצ'יין (Blockchain) תומכת בביצוע עסקאות בין בעלי עניין לרוחב כל שרשרת האספקה ומאפשרת מעקב ורישום מאובטח, שקוף ואמין של עסקאות בזמן אמת. בלוקצ'יין מפחיתה את הצורך במסמכים פיזיים ובמתווכים, מונעת הונאות ומייעלת את תהליכי הסחר.

תכנון: "מרכז העצבים" של הארגון

אחת הדרכים לסנכרן בין כל חלקי הארגון היא באמצעות בניית תהליך הקרוי "תכנון מכירות וייצור" (S&OP – Sales & Operation Planning). זהו תהליך מקובל הקושר בין כל מחזיקי העניין בחברה, מניע יעילות, ומניב יתרונות רבים, לרבות שיפור בשירות לקוחות ושיפור בתוצאות הכספיות.

עיקרו של התהליך הוא להתאים בין רמות הביקוש וההיצע. אנו למעשה משלבים תחזיות מכירות עם תוכניות ייצור וניהול מלאי, ובכך מבטיחים מימוש הזמנות מדויק וצמצום זמני אספקה. בשורה התחתונה, הדבר מוביל לשיפור בשירות הלקוחות, אופטימיזציית מלאים ותמיכה במכירות בשל זמינות מוצרים.

תהליך ה-S&OP מאפשר לקבל החלטות בצורה זריזה ולהגיב במהירות לשינויים בשוק ולתנודות בביקוש. התהליך מטפח תרבות של שיתוף פעולה, אחדות ומטרות משותפות (מבוססות מדדי ביצועים – KPIs) בתוך הארגון, וזאת באמצעות שיתוף כל מחזיקי העניין בתהליך התכנון.

שיטות ברות קיימא / ידידותיות לסביבה

בשנים האחרונות, גובר העיסוק במשבר האקלים ובהשפעותיו על כדור הארץ. הצורך הגובר בקיימות יוצר לחץ הולך וגובר על ארגונים לאמץ שיטות ידידותיות יותר לסביבה לרוחב כל שרשרת האספקה. זה מושפע גם ממגמות צרכניות, כאשר חלק מהצרכנים הופכים מודעים יותר להשפעה הסביבתית של החלטות הרכישה שלהם ודורשים מהחברות שקיפות ואחריות רבה יותר.

בתגובה, ארגונים משלבים קיימות באסטרטגיית שרשרת האספקה שלהם ונוקטים בפעולות כגון אימוץ חומרי גלם ואריזה ידידותיים לסביבה, הפחתת פליטת פחמן באמצעות תכנון לוגיסטי מתאים, אימוץ עקרונות כלכלה מעגלית ועוד. בנוסף, חברות מתמקדות בשרשרת אספקה אחראית וחברתית ובנהלי עבודה אתיים – וכך מבטיחות שהארגונים שלהן עומדים ברגולציות ובסטנדרטים חברתיים וסביבתיים גבוהים.

דיגיטציה וניתוח נתונים

אחד המניעים המשמעותיים ביותר לשינוי בניהול שרשרת האספקה הוא הדיגיטציה. הופעתן של טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית (AI), לימוד בעזרת מכונה (ML) וניתוח ביג-דאטה, מחוללת מהפכה באופן שבו פועלות שרשראות האספקה. ארגונים מסוגלים כעת לאסוף כמויות אדירות של נתונים בזמן אמת, והדבר מאפשר להם לקבל החלטות מושכלות ולייעל את תהליכי שרשרת האספקה שלהם.

ניתוח המידע מייצר תובנות בעלות ערך. כך למשל, חברות יכולות לנתר ולעקוב אחר מוצרים לאורך שרשרת האספקה ולהפיק תובנות חשובות לגבי דפוסי ביקוש, רמות מלאי וביצועים לוגיסטיים. אלגוריתמים המופעלים על ידי בינה מלאכותית יכולים לנתח נתונים אלה, ועל בסיסם לחזות את דרישת הלקוחות, ולייעל את רמות המלאי ואת הפעולות הלוגיסטיות. היכולת לרתום את הכוח של ניתוח נתונים מעצימה ארגונים לקבל החלטות יזומות, לשפר את היעילות התפעולית – ולהגביר את שביעות רצון הלקוחות.

אוטומציה בשרשרת האספקה

אוטומציה ורובוטיקה מעצבות מחדש היבטים תפעוליים שונים בשרשרת האספקה ומובילות לשיפור ביעילות. טכנולוגיות אוטומטיות כגון רכבים מונחים-אוטונומית (AGV), אפליקציות ניהול מבוססות בינה מלאכותית ולמידת-מכונה (ML/AI) ואוטומציה בעזרת רובוטים, כל אלה משנים את צורת העבודה הנהוגה כיום במחסנים ומרכזי הפצה. טכנולוגיות אלה מאפשרות ניצול מיטבי של שטחים, מימוש הזמנות מהיר ומדויק, הפחתת עלויות העבודה וצמצום שגיאות.

בנוסף, השימוש ברחפנים ובכלים אוטונומיים למסירה ללקוח הסופי (Last Mile) הולך וצובר תאוצה. חברות רבות בודקות את ההיתכנות של שימוש ברחפנים כדי לספק חבילות באזורים עירוניים, ובכך להפחית את זמני המשלוח והעלויות. כלי רכב אוטונומיים עשויים לאפשר תחבורה יעילה וחסכונית, לייעל מסלולים ולהפחית את הזיהום הסביבתי.

תמונה 2: באילו תחומים יש צורך/פוטנציאל לחדשנות – סקר שרשרת אספקה (ינואר 2023).

ניהול סיכונים ובניית חוסן ארגוני

הנוף העסקי הגלובלי הופך ליותר ויותר מורכב והפכפך, ושיבושים מתרחשים בתדירות גבוהה יותר. ניהול סיכונים ובניית חוסן לשרשרת האספקה הינם קריטיים עבור ארגונים כדי להתמודד עם אירועים בלתי צפויים ולמזער שיבושים. חברות משקיעות בכלים לניתוח תחזיות ומודל סיכונים, וזאת כדי לזהות סיכונים ופגיעות פוטנציאליים בתוך שרשרת האספקה שלהן. דבר זה מאפשר להן לפתח תוכניות מגירה ותגובות מובנות לתרחישים מגוונים ולהפוך מחברה מגיבה לחברה יוזמת. בנוסף, ארגונים מגוונים את בסיס הספקים שלהם, מיישמים תוכניות מגירה ומטפחים שיתוף פעולה הדוק יותר עם ספקים כדי לשפר את חוסן שרשרת האספקה שלהם.

לסיכום, עתיד ניהול שרשרת האספקה מעוצב על ידי דינמיקות שוק גלובלית, חידושים טכנולוגיים ודרישת הלקוחות לשירות ללא פשרות. ארגונים שישכילו לאמץ דיגיטציה, ניתוח נתונים, נראות בשרשרת האספקה, אוטומציה, ניתוח סיכונים ובניית חוסן מערכתי, גישות של קיימות, וטכנולוגיות מתפתחות – ייהנו מיתרון תחרותי בסביבה עסקית מורכבת.

עתיד שרשרת האספקה הגלובלי מלא באתגרים ובהזדמנויות עבור אלה שמוכנים לאמץ שינוי, לשאוף לקדמת הטכנולוגיה ולהשתמש ביכולות שרשרת האספקה שלהם ככלים אסטרטגיים כדי להשגת יתרון תחרותי.

נֹֹֹעם רִבּוׄן
נֹֹֹעם רִבּוׄן הוא מומחה בתחום התפעול ושרשרת האספקה הגלובליים, בעל ניסיון רב בהקמה ושיפור של מערכות ייצור ואספקה גלובליות במגוון תעשיות, נעם הוא המנכ"ל ובעלים של חברת GlowBall וחבר בצוות הניהול של המכון לייצור מתקדם. למידע נוסף: www.GlowBallPartners.com או כתבו ל- Noam.Ribon@GlowBallPartners.com .
חזרה >

תפריט נגישות